
Nadmiar nabiału w dzieciństwie zwiększa ryzyko nowotworu
20 grudnia 2007, 11:19Osoby, które w dzieciństwie jedzą dużo nabiału, jako dorośli częściej chorują na nowotwory odbytu.

Bakterie mikrobiomu sygnalizują mózgowi, kiedy są nasycone
24 listopada 2015, 19:03U zwierząt 20 minut po posiłku bakterie jelitowe wytwarzają białka, które hamują pobieranie pokarmu. Naukowcy wykazali także, że gdy białka te wstrzyknie się myszom lub szczurom, oddziałują one na mózg, zmniejszając apetyt. Uzyskane wyniki sugerują, że mikrobiom pomaga kontrolować, kiedy i ile jemy.

Kolejny dowód na to, że narkolepsja jest chorobą autoimmunologiczną
19 marca 2019, 05:14Pojawiły się kolejne dowody, że narkolepsja (rzadkie zaburzenie snu) jest chorobą autoimmunologiczną.

Czasem rezonans "prognozuje" lepiej od tomografii
19 grudnia 2012, 14:01Wydaje się, że formułując długoterminowe prognozy dla pacjentów z łagodnymi urazowymi obrażeniami mózgu (ang. mild traumatic brain injury, MTBI), lepiej korzystać z rezonansu magnetycznego niż tomografii komputerowej. Na skanach MRI widać bowiem zmiany, których próżno szukać na zdjęciach CT.

Stronn(icz)e faule
8 lipca 2010, 10:45Sędziowie piłkarscy nieświadomie odgwizdują więcej fauli, kiedy akcja rozgrywa się od prawej do lewej strony boiska. Oznacza to, że przebieg meczu może być inny, w zależności od tego, po której stronie murawy znajduje się arbiter i z jakiego punktu obserwuje akcje drużyn (PLoS ONE).

Tylko 4, a dodają 14 lat!
8 stycznia 2008, 13:05Angażując się w 4 proste zachowania, można o 14 lat wydłużyć sobie życie. W dodatku nie ma znaczenia, w jakiej kondycji zdrowotnej jesteśmy w momencie wprowadzania zmian.

Ukryta bioróżnorodność andyjskiego lasu mglistego
7 grudnia 2015, 13:15W lasach Andów odkryto nowego przedstawiciela rodziny połozowatych. Synophis zaheri, bo o nim mowa, mierzy 351-372 mm.

Mutacje, przez które nie boli
28 marca 2019, 13:02Wskutek nowo opisanego zestawu mutacji pewna kobieta ze Szkocji właściwie nie odczuwa bólu, lęku i strachu. Oprócz tego jej rany goją się wyjątkowo dobrze.

Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych

Po zmianie klatki zmienia się też mózg
19 lipca 2010, 11:21Myszy są zwierzętami powszechnie wykorzystywanymi w eksperymentach naukowych. Specjaliści porównują uzyskiwane wyniki, okazuje się jednak, że w niektórych okolicznościach mogą to być zabiegi nieuprawnione, gdyż zmiana klatki już w ciągu jednego eksperymentu zmienia fizycznie mózg tych gryzoni (PLoS One).